Γιασουμής Κιλές

Γεννήθηκε στο Φρέναρος στις 23 Αυγούστου 1949. Ήταν το ενδέκατο παιδί του Γεωργίου και της Χριστίνας Κιλέ. Όνειρό του ήταν να γίνει οδηγός. Έτσι μετά την αποφοίτησή του από το Δημοτικό άρχισε να εργάζεται κοντά στον αδελφό του που είχε φορτηγό. Τον Ιούλιο του 1967 κατατάγηκε στο στρατό και τοποθετήθηκε στο Πυροβολικό στο Τρίκωμο. Το 1969 αποστρατεύτηκε και αμέσως πήρε δικό του αυτοκίνητο και ρίχθηκε στη δουλειά.

Το 1973 αρραβωνιάστηκε την Αναστασία Αντωνίου από το Γαϊδουρά και στις 2 Σεπτεμβρίου 1974 σχεδίαζαν να παντρευτούν. Τους πρόλαβε όμως το πραξικόπημα και η εισβολή. Στις 20 Ιουλίου παρουσιάστηκε για κατάταξη στη μονάδα του στον Καράολο. Στις 8 Αυγούστου η πυροβολαρχία του είχε μετακινηθεί προς το Τραχώνι για να ενισχύσει την αμυντική γραμμή Μιας Μηλιάς – Κουτσοβέντη.

Στις 14 Αυγούστου, αφού έριξε και το τελευταίο βλήμα και αφού η διοίκηση της μονάδας είχε εγκαταλείψει τη βάση της προσπάθησε να φύγει με το φίλο του Κουμή Πόλεου. Δυστυχώς όμως το αυτοκίνητό του δεν πήρε μπρος και έτσι ξεκίνησαν με τα πόδια. Αφού διέσχισαν τον κάμπο της Μεσαορίας έφθασαν στον Γαϊδουρά. Εκεί χώρισαν και από τότε η τύχη του αγνοείται. Το Γενάρη του 1975 η αρραβωνιαστικιά του γέννησε το παιδί του που φέρει το όνομά του.

Αν και το όνομά του γράφτηκε στον κατάλογο των αγνοουμένων, εμείς πάντα θα τον θυμόμαστε και θα προσμένουμε τον γυρισμό του.